onsdag 25 mars 2009

Barnarbete

Barnarbete

Barn kan vara skuldsatta om t.ex. deras föräldrar har genomgått en operation och familjen inte har råd att betala så kan barnen jobba och försörja familjen vilket jag inte tycker är rätt. Jag tycker dom borde har fri sjukvård. Eftersom knappt ingen har bra ekonomi att betala sjukvården så kan ju staten gå in och betala.
Dom flesta barn som arbetar jobbar inom lantbruk, en del är barnsoldater och många jobbar även med att göra fotbollar till försäljarna. Jag tycker att det är fel för ett barn ska inte utsättas för det. Om en barnsoldat skjuter någon t.ex. så är hela barnets liv förstört. Den enda som tjänar på barnarbete är arbetsgivaren för han behöver inte ge ut hög lön till barnarbetarna eftersom dom bara får en bråkdel av pengarna.

Jag tycker att man ska bojkotta bollarna som görs av barn. Och vid alla stora fotbollsevenemang köpa rättvisemärkta bollar eftersom alla bollar som barn har gjort är handgjorda och inte maskingjorda som säkert dom flesta tror. Det gör ungefär 40 miljoner bollar om året i bara ett enda ställe i världen och det är i Sialkot i Pakistan. Det går 650 stygn på en boll och det är 32 lappar som ska sättas ihop så det är inte något lätt jobb.
Barnarbete är faktiskt förbjudet i alla länder, men det verkar inte som vi med bra ekonomi i västvärlden förstår det. Jag tycker man borde hjälpa till så att barn får en bra uppväxt. Föräldrarna borde få en rättvis lön i de länder som barnen arbetar i så att dom kan försörja familjen. Då slipper barnen försörja familjen och de kan gå i skolan och lära sig läsa och skriva istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.