onsdag 25 mars 2009

Ca 250 000 miljoner barn i världen arbetar


Barnarbete

Barn arbetar för att de har dåligt med pengar, blir tvingade till att arbeta. Det är billigt för företagen med barnarbetare.
Det är ibland den enda chansen för barn och deras familjer att överleva och få mat. De arbetar med allt ifrån att sy fotbollar, jobba på jordbruk, vara barnsoldater osv. I längden är det ingen som vinner på barnarbete men för stunden så får barnen pengar till mat osv. Företagen vinner för att barn är billig arbetskraft.
För att hjälpa barnarbete så kan man tänka på vad man köper och läsa på vart det är tillgjort. Helst köpa så mycket rättvisemärkt som möjligt.
Fakta

· Genomsnittsåldern för barnarbetare var 12 år 1996.
· Fotbollstillverkningen sker ofta i garageliknande lokaler.
· Omkring 7,5 miljoner barn arbetar i Pakistan.
· 10 miljoner är arbetslösa.
· Sverige köper ca 300 000 fotbollar/år som är sydda av barn.


Personliga åsikter om barnarbete

Jag tycker det är hemskt att höra att det är så här många barn arbetare och att de jobbar under dessa omständigheter. Att barn inte kan få vara barn utan de behöver jobba istället för att umgås med kompisar och gå i skolan. Vi måste definitivt tänka mer på vad vi köper och att vi ska försöka handla mer rättvisemärkta varor. Jag tror detta är ett väldigt stort problem också för att folk inte är medvetna om hur det ligger till. De vet att det finns barn arbete i världen men kanske inte att det är så ofantligt höga siffror. Ca 250 000 miljoner barn i världen.
Om alla skulle vara mer medvetna om hur det är i världen skulle det faktiskt göra stor skillnad om man ex. blir fadder, köper rättvisemärkt eller skänker lite pengar då och då även om man inte tror de.

Av: En upprörd tonåring

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.