onsdag 25 mars 2009

Det är förbjudet, men ingen bryr sig

Barnarbete
Det är förbjudet, men ingen bryr sig.


Barn arbetar för att det blir mycket billigare för företagaren att betala ut löner, eftersom barn får mindre lön än vuxna.
En anledning till är att de kan vara extremt fattiga och behöver detta lilla tillskott med pengar för att familjen ska kunna livnära sig.
Det finns många olika typer av barnarbete. Det kan vara allt ifrån att jobba hemma på gården till att vara barnsoldat.
Barn blir alltså tvingade till att jobba, ibland utan lön.
På kort sikt är det företaget som vinner på barnarbetet, men på lång sikt är det faktiskt ingen. Eftersom att banarbete leder till att barnen inte får någon utbildning som gör att de inte kan få bra jobb i framtiden. Alltså kommer landet få ökad fattigdom.


Visste du att ett flertal av de kläder du köper är tillverkade med hjälp av barnarbete. Kanske har du på dig ett plagg just nu som är tillverkat av barn? Är det någon spm tänker på sådant? Barn som sitter och syr och tillverkar våra kläder i ca 10-17 timmar/dygn. Helt utan betalning. T.ex. En stor bråkdel av H&M's sortiment är tillverkat av barn under 12 år.

Fakta
· ¤ Genomsnittsåldern på barnarbete är 12 år.
· ¤ 7,5 miljoner barn i Pakistan jobbar fastän det finns ca 10 miljoner vuxna som är arbetslösa.
· ¤42 000 och 17 000 barn jobbar med att sy fotbollar.
· ¤Sverige köper ca 300 000 bollar om året, som är gjorda av barn.
· ¤Barnarbete är störst i Asien, Latinamerika och Afrika. Men det förekommer även i Europa.

Mina åsikter om barnarbete

Att det är så många barn som måste jobba utan lön tycker jag är hemskt. Att ett samhälle i ett land kan tillåta något sådant är bara helt ofattbart. Det är inte rätt att barn ska jobba under samma omständigheter som vuxna, och dessutom utan lön. Jag menar inte att barn inte borde hjälpa till hemma, det kan ju också vara ett arbete men på en helt annan nivå. Men att barn ska jobba hela dagar utan någon form av belöning är helt fel.
Barnarbete kan vara närmare dig än vad du tror. Det kan ibland vara väldigt diskret och osynligt. När tänker världen och samhället säga ifrån och hur ska vi få slut på det om ingen gör något?
Som sagt, det är förbjudet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.